Iglo z Auta - indiańskie sposoby ;)

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • woju11
    Classic
    • 2010
    • 13

Iglo z Auta - indiańskie sposoby ;)

Dzieki za odp A co z octavia I z napedem 4x4 i silnikiem 1.8T? Warto? Zaznaczam, ze nie obchodzi mnie spalanie - chce by auto bylo bezawaryjne. Do jakiego przebiegu warto interesowac sie tym motorem?
  • tbiel
    Classic
    • 2009
    • 31

Iglo z Auta - indiańskie sposoby

Jakie macie sposoby gdy z auta zrobi się wielka bryła lodu

zostawiłem autko na parkingu, padało zamarzało, padało zamarzało i mam iglo. Nie chcę na siłę lodu odrywać bo znając życie coś uszkodzę pewnie lakier. Macie jakieś sprawdzone sposoby ??
    Octavia II TDI

Komentarz

• szkoda
      RS
      S_OCP Member
      • 2005
      • 22543

jasne, odpalasz, puszczasz grzanie, spalasz papierosa i zazwyczaj wystarczy
      jak nie pomaga palisz drugiego
      jak nie palisz - zaczynasz palić

nie wiem jak z tą WIELKĄ BRYŁĄ LODU, ale na takie jak mi się zdarzają pomaga
      saport techniczny baj DGW
      była BKD+DSG '05 120kkm
      była BXE '08 190kkm
      no i nie ma :-)

Komentarz

• WojtekSz
        Ambiente
        • 2009
        • 159

Obawiam się, że nawet 3 papierosy to za mało... :wink: :lol:
        Wczoraj usiłowałem z bratem odkopać jego fure, nie ruszaną 3 dni. Odpaliliśmy... 10 min, i nic :lol: po 20 zaczęło puszczac... po 30 min. w zasadzie to lód zaczą sam odpadać Dobrze, że nigdzie nam się nie spieszyło :!:

pozdr
        i oczywiście powodzenia w 'zamiataniu' :twisted:
        SCOUT 2.0 FSI (BVX)

Komentarz

• szkoda
          RS
          S_OCP Member
          • 2005
          • 22543

Zamieszczone przez WojtekSz
          po 30 min. w zasadzie to lód zaczą sam odpadać
          no to masz właśnie 3 fajki i w drogę
          saport techniczny baj DGW
          była BKD+DSG '05 120kkm
          była BXE '08 190kkm
          no i nie ma :-)

Komentarz

• cycek
            Rider
            • 2009
            • 554

Ja robię "na czołg". Otwór przedni, otwory boczne i w drogę
            Ogrodzenia Panelowe

Komentarz

• kamel1980
              Rider
              • 2009
              • 304

Zamieszczone przez cycek
              Świetny pomysł.. A potem tacy z dziurami w śniegu zajeżdżają drogę i wjeżdżają komuś w bok, bo nie mają pełnej widoczności..
              Dziś właśnie takiego pacana zjeb...łem, bo prawie mi w bok wjechał..
              Nie ma to jak "oszczędność" czasu i lenistwo..

Zamieszczone przez tbiel
              Macie jakieś sprawdzone sposoby ??
              Tak jak pisali koledzy, odpalasz, włączasz dmuchawę i grzanie tylnej szyby i czekasz.
              Ja wczoraj jak ze swojego zdejmowałem pokrywę lodową to tak zrobiłem, a w tym czasie odśnieżyłem trochę działki :-) W moim przypadku kompletne zdjęcie lodu z dosłownie całego samochodu zajęło 1h.

Komentarz

• baca10
                RS
                • 2009
                • 6225

tbiel, ja z taka bryla lodu walczylam w piatek pomoglo zalaczenie ogrzewania i spryskanie calego auta odmrazaczem jak konczylam lod zaczol puszczac po 20 min. ozaczol odpadac platami

Komentarz

• Psycho Dad
                  Rider
                  • 2009
                  • 629

Ja mam taki sposób żeby nie dopuścić do czapy.
                  I nawet jak nie jeżdżę odśnieżam żeby nie przymarzło itp.
                  A taki sypki śnieg to 5 min roboty.
                  Nie polecam ASO Warszawa Połczyńska 125.

Komentarz

• Maru 123
                    RS
                    • 2008
                    • 4660

ja używam takiego odmrażacza+nawiew na szyby i po problemie. skrobaczki praktycznie wogóle nie używam

[ Dodano: Pon 11 Sty, 10 10:40 ]
                    dobrze jest też na jakieś 5 minut przed dotarcierm do celu WYŁĄCZYĆ ogrzewanie i po dojechaniu otworzyć drzwi aby auto się wywietrzyło i wychłodziło w środku. zapobiega to po 1. parowaniu szyb i po 2 auto nie jest już tak nagrzane i śnieg się tak nie topi...
                    1.8T AGU L&K

2.0TDI BKD ELEGANCE

TOYOTA LAND CRUISER J95

Komentarz

• Jac_ek
                      RS
                      • 2009
                      • 1733

Zamieszczone przez cycek
                      Ja przez takiego barana straciłem rower, wyjechał z parkingu prosto na mnie - ja zdążyłem zeskoczyć a rower pod samochodem - do dziś mi sk$%^& nie zapłacił a miał mi oddać forsę za naprawę - tylko się zdziwił że serwis chciał 5k.

Na takich delikwentów jest odpowiedni paragraf

Spowodowanie zagrożenia bezpieczeństwa ruchu drogowego art.86 § 1 lub 2 k.w. 6 pkt do 500zł
                      - O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD

Komentarz

• phoneman
                        RS
                        • 2008
                        • 3374
                        • Octavia I (1U2)
                        • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Wczoraj tak miałem. Przednia szybę spryskałem odmrażaczem i boczne . Silnik włączony ogrzewanie na ful + klima .
                        .

Jeżeli moja odpowiedź okazała się pomocna, wciśnij "Pomógł" k

Polecam Szybkie pożyczki Rzeszów oraz Tanie ubezpieczenia OC Rzeszów

Komentarz

• Jancio
                          Classic
                          • 2010
                          • 9

Ja mam garaż :diabelski_usmiech

Komentarz

• phoneman
                            RS
                            • 2008
                            • 3374
                            • Octavia I (1U2)
                            • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Zamieszczone przez Jancio
                            Ja tez mam tylko za mały na O1 Combi :P
                            .

Jeżeli moja odpowiedź okazała się pomocna, wciśnij "Pomógł" k

Polecam Szybkie pożyczki Rzeszów oraz Tanie ubezpieczenia OC Rzeszów

Komentarz

• andriu21tg
                              L&K
                              S_OCP Member
                              • 2008
                              • 1499

JA w sobote rano wstaje patrze sasiad skrobie zjadlem sniadanie sasiad nadal skorbie i prawie niezmienil miejsca ..hmm.. ide na dol wchodze na parking patrze a tu lodowe auta po 30sek dostalem sie do mojej czeszki i co robie zapalam, ogrzewanie na 3 szyba lusterka i ide do domu.. sasiad patrzy i zdziwko hehe sochdze za 30 min a tu ciezka sprawa lod nadal jest ale juz taje.. wsumie 45 min i mozna bylo jechac.. ale za to w srodku sauna ;D

Komentarz

• baca10
                                RS
                                • 2009
                                • 6225

ja tez mam ale w piatek wystarczyly dwie godz. na dworze i autko bylo pokryte gruba warstwa lodu wiec garaz w tym momencie sie nie przydal

Komentarz

• Jancio
                                  Classic
                                  • 2010
                                  • 9

Zamieszczone przez Jac_ek
                                  Ja przez takiego barana straciłem rower,
                                  .Nie krytykuj i nie obrażaj co sobie pomyślał tamten w czołgu widząc cie na rowerze ,myślę ze jest to mało odpowiedzialne jazda na rowerze w śnieg.Uważam ze to tez powinno być karane ,miałem taki przypadek ze pan jechał rowerzykiem jakies 10 m przede mną jechałem 10 km/h koleś podczas omijanie wali glebę ja wale w zaspę ze śniegu i wyjeżdżam 20 min.uwierz mi żeby nie zona facet by zapomniał ze miał rower .

Komentarz

• smug
                                    Ambiente
                                    • 2009
                                    • 160

Ja podobnie jak koledzy i koleżanki odpaliłem auto,grzanie na full i przez 20 minut jedyne co robiłem to zmiatałem szczotką śnieg z auta bo lodu nie dało rady ruszyć :lol: Ale za to po 20 minutach wszystko elegancko zeszło Niestety samochód z podwórka przez zaspy juzż nie wyjechał :twisted:
                                    Sprzedam głowicę do 1.9 TDI ASV. Info na priv.

Komentarz

• locaj85
                                      Rider
                                      • 2009
                                      • 482

Zamieszczone przez Jac_ek
                                      Ja przez takiego barana straciłem rower,
                                      .Nie krytykuj i nie obrażaj co sobie pomyślał tamten w czołgu widząc cie na rowerze ,myślę ze jest to mało odpowiedzialne jazda na rowerze w śnieg.Uważam ze to tez powinno być karane ,miałem taki przypadek ze pan jechał rowerzykiem jakies 10 m przede mną jechałem 10 km/h koleś podczas omijanie wali glebę ja wale w zaspę ze śniegu i wyjeżdżam 20 min.uwierz mi żeby nie zona facet by zapomniał ze miał rower .

idąc tym tokiem myślenia jeszcze bardziej nieodpowiedzialna jest jazda samochodem w taki śnieg..... większe prawdopodobieństwo zrobienia komuś krzywdy niż rowerem...

z 10km/h wyhamujesz w 10m nawet na lodzie choćby redukując biegi do 1 i umiejetnie uzywajac hamulca recznego

z drugiej strony zawsze punkt widzenia zmienia się z punktem siedzenia.

pozdrawiam zimowych kierowców i zimowych rowerzystów ,
                                      ja niestety jestem już raczej tlyko zimowym kierowcą

a i jeszcze jedno, dla tych którzy wyśmiewają się z kierowców "świrujących na śniegu" pod marketem czy w bocznej drodze.... podejrzewam, że większość z nich posiada dzięki tym manewrom o wiele większe pa owanie nad autem, wyrabiając sobei odruchy, ćwicząc zachowanie auta w różnych sytuacjach

Komentarz

• rogoz
                                        Rider
                                        • 2006
                                        • 397

Zamieszczone przez tbiel
                                        Macie jakieś sprawdzone sposoby ??
                                        Pewnie, że mamy - ogrzewanie postojowe. Wysyłam SMS do samochodu i za 30min. lodowy lukier spływa z szyb

Komentarz

• kamel1980
                                          Rider
                                          • 2009
                                          • 304

Nie krytykuj i nie obrażaj co sobie pomyślał tamten w czołgu widząc cie na rowerze ,myślę ze jest to mało odpowiedzialne jazda na rowerze w śnieg.Uważam ze to tez powinno być karane ,miałem taki przypadek ze pan jechał rowerzykiem jakies 10 m przede mną jechałem 10 km/h koleś podczas omijanie wali glebę ja wale w zaspę ze śniegu i wyjeżdżam 20 min.uwierz mi żeby nie zona facet by zapomniał ze miał rower .
                                          I co w związku z tym, że wyjeżdżałeś 20min z zaspy? Znaczy się nie dostosowałeś prędkości do warunków na drodze, a rower był takim samym jej użytkownikiem jak i Ty, więc trzeba było jechać za nim, a nie go wyprzedzać..
                                          Tak więc nie zasłaniaj się żoną, bo koleś równie dobrze mógłby jechać w lato i się wyłożyć, a wtedy Ty byś musiał odbić do rowu..

Zamieszczone przez locaj85
                                          a i jeszcze jedno, dla tych którzy wyśmiewają się z kierowców "świrujących na śniegu" pod marketem czy w bocznej drodze.... podejrzewam, że większość z nich posiada dzięki tym manewrom o wiele większe pa owanie nad autem, wyrabiając sobei odruchy, ćwicząc zachowanie auta w różnych sytuacjach
                                          Z tym się zgodzę :-) Dlatego niebiescy nie powinni się czepiać jeśli ktoś sobie jedzie potrenować na pusty parking, gdzie nikomu nie przeszkadza i nie zagraża.
                                          A Ci co się naśmiewają to w większości są to kolesie, którzy kupili sobie samochody z wszelkimi możliwymi systemami, a jak przychodzi co do czego i któryś system siada to lecą do rowu i zwalają winę za swoją głupotę i brak umiejętności na innych..

Komentarz

• kruchyboss
                                            Drive
                                            • 2008
                                            • 69

Jeśli już wejdziesz do auta(co wcale nie jest takie oczywiste bo zdarzyło mi się, że auto było zamarznięte od przedniego zderzaka po tylne wrota. została klapa bagażnika i wchodziłem tamtędy. auto stało nad samym morzem w zimowy sztorm) to pozostaje tylko nawiew i szaybka z tyłu. Ewentualnie dokładamy radio jak ma dobry wzmacniacz bo też grzeje no i siedzimy w środku oddając 36,6 stopni w kabinie. Sąsiad ma taki trochę dziadkowy sposób ale za to bardzo skuteczny, mianowicie plandeka sięgającą od przedniej szyby aż za przednie drzwi. Nigdy nie skrobał a stosuje ten patent od kilku lat. Ciepłe pozdro z wybrzeża.
                                            Filiżanka Cappucino

Komentarz

• lukasz3112
                                              RS
                                              • 2008
                                              • 3607

moje auto stoi niestety na dworku i codziennie zmagam się z mrozem ja mam następujący sposób. Na przednią szybę i boczne zakładam poprostu kawał materiału (dzieki temu zawsze mam szybki w polu widzenia bez lodu śniegu itp.) Wpierw auto odpalam a potem ściągam to wszystko, szczoteczką śnieg zbieram, żeby też takim iglo nie jechać i nie walić śniegiem spadającym z mojego auta na inne
                                              Opel Vectra 1.6 16V --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ALH+ --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ASZ+ --> Ford Mondeo ST220 3.0V6 --> Skoda Octavia II 2.0 TDI BKD -->Vectra C OPC 2.8T -->Mitsubishi Lancer X 2.0DI-D --> Skoda Octavia 2 FL -->Renault Laguna III GT 2.0dci-->obecnie Toyota Auris IIFL Hybrid i Ford Focus MK3

Komentarz

• lepicky
                                                Ambiente
                                                • 2009
                                                • 115
                                                • Octavia III combi (5E5)
                                                • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Pierwszy raz w życiu widziałem tak zalane lodem auto jak moje. 1 cm lodu na całym samochodzie. Sposób jest jeden. Odpalić i czekać, trwało to 40 min. i puściło z całego auta. Dobrze, że nigdzie się nie śpieszyłem...

Tłumaczenia, kursy językowe i korepetycje j. angielski.

Rabat dla OCP

www.primusal.pl

[email protected]

Komentarz

• baca10
                                                  RS
                                                  • 2009
                                                  • 6225

lepicky, masz na mysli cos takiego

Komentarz

Pracuję...